Dostupni linkovi

Izbori na Kosovu 8.juna


Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila je da će se vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održati 8.juna.

Skupština Kosova ima ukupno 120 poslanika. U novom sazivu parlamenta, Srbi će imati 10 garantovanih mjesta, a još 10 će biti garantovano za ostale nealbanske zajednice.

Jahjaga je danas rekla da odlukom Skupštine Kosova o raspuštanju, zemlja ušla u važan izborni proceš koji će odlučiti demokratsku budućnost.

“Vanredni parlamentarni izbori trebaju dokazati našu spremnost kako bi se osigurao slobodan glas gra]ana Kosova.Izbore treba pratiti izbliza kako bi se garantovao pravilan proces. U narednim danima, zatražiću i od EU da pošalje posmatračku misiju koja bi izbliza pratila razvoj izbornog procesa”, kazala je Jahjaga.

Predsjednica Kosova je pozvala sve političke aktere na fer kampanju.Pozvala je i građane, bez razlike, da masovno učestvuju na ovim izborima kako bi se osigurao pravedan proces, jer ovi izbori označavaju važan test razvoja unutrašnje demokratije.

“Mi smo i na prošlim lokalnim izborima dokazali političku zrelost u ogranizovanju slobodnih izbora na celoj teritoriji Republike Kosova. Sastaću se sa odgovornim mehanizmima kako bi se zaštitio glas i osiguralo da vanredni izbori ispune naša očekivanja”, kazala je Jahjaga.
XS
SM
MD
LG