Dostupni linkovi

Hejg:Rusija mora podržati izbore u Ukrajini


Rusija se na neprihvatljiv način miješa u predstojeće predsjedničke izbore u Ukrajini koji treba da se održe 25. maja, rekao je danas u Kijevu britanski ministar vanjskih poslova Vilijam Hejg.

Rusija organizuje ogromnu propagandu, rekao je Hejg novinarima i dodao da bi neuspjeh izbora bio "užasan udarac demokratiji" u zemlji.

Održavanje izbora sve više se dovodi u pitanje zbog spirale separatističkog nasilja na istoku zemlje.Rusija mora podržati ukrajinske izbore, reako je Hejg.

Hejg je rekao ranije danas u intervjuu za četvrti program BBC radija da Rusija namjerno širi nerede u Ukrajini da bi se poremetili predsjednički izbori.

Britanski šef diplomatije je optužio Moskvu da ne sprovodi ono što je dogovoreno ženevskim sporazumom postignitom 17. aprila na sastanku Moskve, Kijeva, SAD i EU.

Hejg se danas u Kijevu sastao sa političkim liderima i vođama građanskog društva uoči izbora 25. maja. Demantovao je da ekstremisti dominiraju zemljom, što optužuje Rusija.

"Ideja da su neki ekstremisti preuzeli ovde vlast je daleko od istine", rekao je Hejg.

Hejg je rekao za radio BBC da Ukrajinci ne mogu da se zastraše i odvrate od izbora neredima "koji se namerno izazivaju i koordiniraju iz druge zemlje, u ovom slučaju Rusije".

"Imaju prava da imaju demokratske izbore, da izaberu svog predsjednika", rekao je Hejg i izrazio nadu da će novi šef države bito osoba koja ujedinjuje i neko ko može da iskorijeni korupciju,
sprovede dobar ekonomski program i dovede do smirivanja situacije.

Rekao je da je Zapad potpuno otvoren za diplomatiju i da želi smirivanje situacije u Ukrajini.

Pojačana je diplomatska aktivnost zbog situacije u Ukrajini i predstojećih izbora.

U poseti Kijevu danas je i visoki predstavnik UN a u Moskvu na razgovore s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dotputovao je Didije Burkhalter, predsjednik švajcarske i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
XS
SM
MD
LG