Dostupni linkovi

Hrvatska:Počelo suđenje bivšoj HRT novinarki


Čitanjem optužnice danas je pred zagrebačkim Županijskim sudom počelo suđenje Vladimiru Šelebaju, njegovoj bivšoj supruzi i nekedašnjoj voditeljki i urednici HRT-a, Dijani Čuljak, te ostalim optuženim za učešće u izvlačenju novca iz produkcijskih firmi "Kor media" i "Media spot" i ilegalnu zaradu, koju tužilaštvo procjenjuje na više od tri miliona eura.

Suđenje je počelo bez prisustva Šelebaja koji je još ranije odbacio krivicu, a koji je pozvan da pristupi nastavku rasprave, jer se bez njegovog prisustva neće izvoditi dokazi.

Čuljakova i Tonček Mandić danas su pred sudskim vijećem ponovili da nisu krivi, dok su krivicu priznali Vlado Bućan i Igor Šumaković, javljaju hrvatski mediji.

Šelebaj i Čuljakova se prema optužnici terete da su 2004. godine sa još jednim saradnikom zaključili ugovor o tajnom društvu da bi prikrili stvarnu vlasničku strukturu, pri čemu su međusobno dijelili dobit.

Tužilaštvo navodi da su se oni tokom 2007. i 2008.godine sa ostalim dogovorili da im pronalaze nove firme koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet odsto, a osim za izvlačenje novca iz firmi, terete se i za nanošenje štete državnom budžetu, jer su na fiktivnim računima iskazivali pretporez i tražili njegovo odbijanje.

Krajem prošle godine optuženi Mario Cikač je postigao nagodbu i priznanjem krivice je uslovno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora.
XS
SM
MD
LG