Dostupni linkovi

File:Važno stvoriti uslove za uspostavljanje srpskih opština


Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u severnoj Mitrovici da je važno da se stvore uslovi za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i da opštine na severu Kosova imaju važnu ulogu u primeni Briselskog sporazuma, javlja dopisnik RSE.

File je razgovarao sa gradonačelnicima opština sa srpskom većinom sa evera Kosova sa kojima se, kako je rekao, složio da je vrlo važno da se završi proces u vezi opštinskih statuta i stvore uslovi za uspostavljanje ZSO.

“Bili smo u stanju da smanjimo broj otvorenih nerešenih pitanja i o tim otvorenim pitanjima ćemo mi da razmislimo, prodiskutujemo, informišemo svoje kolege, naravno visoku predstavnicu EU (Ketrin Ešton) i da izađemo sa nekim predlogom kako može to da se rešava”, rekao je File.

File je poručio da srpske opštine imaju izuzetno važnu ulogu u primeni sporazuma od aprila prošle godine (Briselskog sporazuma) i da će se dodatno potruditi da pomognu opštinama da odrade svoj posao.

Ovaj diplomata je istakao da je na sastanku bilo reči i o paketu od 38,5 miliona evra koji služi za podršku projektima na severu Kosova i da su se složili da će ti projekti biti podeljeni na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne.
XS
SM
MD
LG