Dostupni linkovi

Lavrov: Još ima šanse za dijalog


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da šanse za dijalog između kijevskih vlasti i predstavnika jugoistoka Ukrajine pod okriljem OEBS-a još postoje.

Kako je precizirao, uslov za to je da hitno bude povučena, kako je rekao "kriminalna naredba angažovanja vojske protiv stanovništva i da se obuzdaju radikalni nacionalisti".

"Ruska strana je potvrdila da šanse za takav dijalog još postoje uz uslov hitnog povlačenja kriminalne naredbe o angažovanju armije protiv stanovništva i obuzdavanja radikalnih nacionalista", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova nakon telefonskog razgovora šefa ruske diplomatije sa nemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom.

Agencije navode da je Štajnmajer izrazio zahvalnost Moskvi za pomoć u oslobađanju zapadnoevropskih oficira, složivši se da je neophodno hitno prekinuti nasilje i početi sa ispunjavanjem dogovora utvrđenim u Ženevskoj izjavi od 17. aprila.

"Ministri su izrazili spremnost da pomognu početku ravnopravnog dijaloga između kijevskih vlasti i predstavnika jugoistoka Ukrajine radi usaglašavanja praktičnih koraka u skladu sa Ženevskom izjavom", navedeno je u saopštenju.
XS
SM
MD
LG