Dostupni linkovi

File:Situcija u Ukrajini neće uticati na EU integracije Balkana


Evropski komesar za proširenje izjavio je danas u intervju za ruski servis RSE u Pragu da politika Istočeng partnerstva ne prisiljava evropske partnere da biraju između Moskve i Brisela.

„Ako jedan od naših partnera čini takav izbor , uvijek ćemo tretirati ovaj izbor s poštovanjem“ dodao je File.

Na pitanje tome da li će trenutna situacija u Ukrajini uticati na balkanske zemlje odnosno prijem u EU, File kaže da negativnih posljedica neće biti.

"Što se tiče proširenja EU, ne vidim nikakvih negativnih posljedica. Srbija je započela pregovore o pristupanju s EU. Već smo preduzeli prve korake. U januaru smo imali prvi sastanak s vladom."

"Što se tiče politike Srbije prema Rusiji,pravilo je da su očekivanja od države kandidata takve da se ta zemlja ponaša u potpunosti u skladu s pravilima EU-a od prvog dana svog članstva u EU, rekao je File dodajući, "vidim da proces u Srbiji ide u tom smjeru, u skladu s pravilima EU-a, i želio bih izraziti nadu da kada dođemo do kraja ovog puta [ ka članstvu Srbije u EU ] , tu neće biti razlike između zemalja članica EU i vlade Srbije ili s vladama drugih zemalja zapadnog Balkana."
XS
SM
MD
LG