Dostupni linkovi

Obilježena 22. godišnjica odbrane Sarajeva


Povodom obilježavanja 2. maja, 22. godišnjice odbrane Sarajeva i Dana Kantona Sarajevo, dana kada je prema mnogima vođena najvažnija bitka za opstanak glavnog grada BiH ali i cijele države, danas je položeno cvijeće na mezarju Kovači i odata počast svima onima koji su dali svoj život u odbrani BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović okarakterizirao je ovaj dan historijskom prekretnicom za BiH.

"Ovo je jedan od najvažnijih dana u historiji grada Sarajeva pa i BiH. Naime, da taj dan nisu odlučni patrioti odbranili Sarajevo od specijalaca, daleko organizovanijih naoružanih formacija JNA, historija bi krenula drugim tokom. Momci su srcem branili Sarajevo. Prisustvovao sam dijelovima toga i vidio o kakvoj se hrabrosti i odlučnosti radi. Od odbrane zgrade Predsjedništva BiH, vitalnih pozicija u Sarajevu, jer da su zauzeli RTV Dom i Predsjedništvo stvari bi krenule drugim tokom", prisjetio se Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da se ovi dani i događaji ne smiju zaboraviti jer, ukoliko se zaboravi, vrlo lako se može ponovo dogoditi.

"Važno se sjetiti, odati počast i poštovanje ljudima koji su dali život za ovu zemlju i invalidima. Postoje politički razlozi, moralni razlozi, svi mogući razlozi", rekao je Komšić.

Osvrnuvši se na nepostojanje događaja iz perioda 1992-1995 u osnovnoškolskim i srednjoškolskim udžbenicima, Komšić je kazao kako će djeca naučiti o tom svemu, te da će istina izaći na površinu vremenom.

Istakao je kako je 2. maja Sarajevo bilo napadnuto, te da je normalno da su građani reagovali i branili svoju državu.

"Zna se šta je bilo 2. maja, mi nikoga nismo dirali u Sarajevu niti pošli na nekoga. Mi smo se branili. Oteli su nam predsjednika države! Pa, koja država ne bi reagovala, koja država se ne bi branila?!", upitao je Komšić.

Povodom sutrašnjeg obilježavanja događaja u Dobrovoljačkoj ulici Komšić je naglasio kako poštuje svaku žrtvu, ali da treba "otvoreno i iskreno govoriti o tome šta se dešavalo prvih majskih dana u Sarajevu".

"Ponavljam, nikoga nismo dirali i ni na koga nismo krenuli. Nas su napali i mi smo se branili", naglasio je Komšić.
XS
SM
MD
LG