Dostupni linkovi

U Torinu sukobi demonstranata i policije


U italijanskom gradu Torinu danas su izbili sukobi između policije i više stotina demonstranata tokom protestnog skupa organizovanog povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, zbog nezaposlenosti i mjera štednje.

Demonstranti su bacali dimne bombe na policiju, koja je onda krenula na njih u ovom industrijskom gradu teško pogođenom dvogodišnjom recesijom u zemlji.

Hiljade ljudi, takođe, je učestvovalo u mirnim demonstracijama na poziv sindikata u Pordenoneu, gdje je zbog najavljenog zatvaranja švedske fabrike mašina za veš "Elektroluks" ugroženo 1.300 radnih mjesta.

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano u Rimu je zatražio jak odgovor u smislu reformi i javne politike i hitne mjere za zapošljavanje.

Stopa nezaposlenosti u Italiji iznosila je 12,7 odsto u martu, što je mali pad u odnosu na februar kada je bila 13 odsto, preliminarni su podaci Nacionalnog institua za statistiku.

Italija je konačno počela da izlazi iz najteže recesije poslije Drugog svjetskog rata sa bruto nacionalnim dohotkom u malom porastu u četvrtom kvartalu 2013. godine, ali vlada predviđa neznatan privredni rast za 2014. godinu od svega 0,8 odsto.
XS
SM
MD
LG