Dostupni linkovi

Nastavak sukoba policije i demonstranata u Istanbulu


Turska policija bacila je suzavac, upotrijebila vodene topove i gumene metke kako bi rastjerala demonstrante u četvrtak u Istanbulu.

Više hiljada ljudi, od kojih su neki bili naoružani plinskim bombama i pirotehničkim sredstvima, pokušali su ući na poznati istanbulski trg Taksim uprkos tome što su vlasti zabranile okupljanje u blizini trga, prenio je Reuters.

Demonstranti su se okupili kako bi obilježili Međunarodni praznik rada.

Navodeći kao razlog sigurnost građana, vlasti su zatvorile neke dijelove javnog gradskog prijevoza i rasporedili su više hiljada pripadnika interventne policije i na taj način su blokirali pristup Taksimu koji je dosad uvijek bio tradicionalno okupljalište sindikata radnika, ali i žarište prošlogodišnjih antivladinih protesta.

Premijer Redžep Tajip Erdogan, koji je prošle sedmice upozorio protiv protestovanja na Taksimu, nazvao je prošlogodišnje ulične proteste i korupcijski skandal koji je potresao njegovu vladu u decembru dijelom napora za njegovu smijenu.

Kancelarija istanbulskog guvernera je saopštila da im je javljeno da će "nezakonite terorističke organizacije i njihovi ogranci" pribjeći nasilju kako bi dodatno podsticali nemire.

Policija je u potjeri za nekoliko grupa demonstranata koji su pobjegli u nekoliko naselja koja okružuju Taksim, veliki trg na kojem se nalaze mnoge trgovine, restorani i hoteli i gdje je uvijek prometno zbog velikog broja turista i kupaca.
XS
SM
MD
LG