Dostupni linkovi

Bruneji od danas primjenjuju šerijatski zakon


U Brunejima od danas počinje da se primjenjuje oblik islamskog šerijatskog zakona koji uključuje stroge kazne, što su osudile međunarodne grupe za ljudska prava.

Ova mala država u jugoistočnoj Aziji, na sjeveru ostrva Borneo, počela je postepeno uvođenje šerijatskog zakona prema kome će biti dozvoljena amputacija kao kazna za krađu i kamenovanje za preljubu.

Većina kazni može da se primijeni i na nemuslimane, koji čine oko trećine od 44.000 stanovnika ove naftom bogate zemlje.

Sultan Hasanal Bokiah rekao je da je ovaj zakon "veliko postignuće" za Bruneje, prenio je AP.

"Odluka da se primjenjuje šerijatski zakon znači da treba poštovati naredbe Alaha kao što je napisano u Kuranu", rekao je on u govoru povodom početka primjene prve faze zakona.

Islamski sudovi u zemlji mogu od danas da novčano ili zatvorom kažnjavaju građane Bruneja za neprisustvovanje molitvi petkom, trudnoću van braka, propagiranje drugih religija ili nepristojno ponašanje.

Surovije kazne, kao što su bičevanje, amputacija udova i kamenovanje, predviđene su za krađu, preljubu i sodomiju, i one će biti postepeno primjenjivane u naredne dvije godine.

Organizacija "Human right watch" saopštila je da je ova odluka "ogroman korak nazad u poštovanju ljudskih prava" za Bruneje, konzervativnu zemlju u kojoj je alkohol zabranjen, a sudovi rješavaju porodična pitanja.
XS
SM
MD
LG