Dostupni linkovi

Obama: Cilj sankcija sprečavanje daljih provokacija Rusije


"Nove međunarodne sankcije koje će Rusiji možda biti uvedene već od sutra, imaju za cilj da spreče dalje provokacije te zemlje na istoku Ukrajine", izjavio je u nedelju predsednik SAD Barak Obama.

"Važno je da preduzmemo nove korake, kako bismo ubedili Rusiju da okonča akcije u Ukrajini, koje destabilizuju tu zemlju", rekao je Obama u Maleziji, gde je došao u kratku posetu.

On je naglasio da će posledice sankcija biti sve ozbiljnije dok god Rusija bude nastavljala sa provokacijama i dok ne počne sa akcijama koje imaju za cilj mirno rešenje problema i smirivanje tenzija u Ukrajini.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta, G7 donela je odluku da zbog ukrajinske krize Rusiji uvede nove sankcije. Predstavnici 28 zemalja EU zbog toga će se u ponedeljak sastati u Briselu, kako bi usvojili listu dodatnih sankcija Moskvi, među kojima je i zabrana putovanja.

Rusija je na svojoj zapadnoj granici rasporedila 40.000 vojnika, a poslednjih nekoliko dana počela je sa vojnim vežbama.

Osim toga, Ukrajina i SAD optužile su Rusiju da je u noći između petka i subote u više navrata ušla u vazdušni prostor Ukrajine, što je Moskva demantovala.

Proruski aktivisti su u Slavjansku uhapsili sedam posmatrača OEBS-a, koje su optužili da su "špujuni NATO" i da mogu biti pušteni samo u okviru razmene pritvorenika. Vašington je od Moskve zatražio da garantuje bezbednost posmatrača OEBS-a.
XS
SM
MD
LG