Dostupni linkovi

Obama: Ostrva Senkaku pod upravom Japana


Predsednik SAD-a Barak Obama izjavio je danas da ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, oko kojih se spore Kina i Japan, čine deo sporazuma o bezbednosti između Vašingtona i Tokija i da su ona pod administrativnom upravom Japana.

"Politika SAD je jasna - ostrva Senkaku su pod administrativnom upravom Japana i čine deo Člana 5 Sporazuma o saradnji i bezbednosti koji su potpisali SAD i Japan", rekao je Obama u intervjuu japanskom listu Jomiuri Šimbun uoči današnje posete Japanu.

On je dodao da je ranije u razgovoru s kineskim predsednikom Si Đinpingom naglasio da je u interesu i Japana i Kine da sva pomorska pitanja rešavaju na konstruktivan način.

"Razmirice moraju biti rešene dijalogom i diplomatskim putem, a ne zastrašivajem i prinudama", rekao je američki predsednik, koji stiže u posetu Tokiju u okviru svoje azijske turneje.

Takav stav o spornim ostrvima, koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoju, već su iskazali mnogi američki visoki zvaničnici, ali ovo je prvi put da Obama o toj temi govori na nedvosmislen način, navodi agencija Frans pres.

Ovo je prva Obamina poseta regionu od kada je Kina u novembru prošle godine proglasila kinesku vazdušnu bezbednosnu zonu, koja obuhvata i sporna ostrva.

Obama u petak ide u Južnu Koreju, a potom u Maleziju i na Filipine.
XS
SM
MD
LG