Dostupni linkovi

Kukan: Ne treba očekivati da će Srbija brže u EU od drugih


Šef delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Eduard Kukan izjavio je da je prirodno da kriza u Ukrajini u ovom trenutku bude prioritet za Evropsku uniju, ali da to ne znači da je proces proširenja na Balkan manje važan.

"Buknula je vatra i moramo hitno da je gasimo. Ali, to ne znači da je proces proširenja na Balkan, kao dugotrajan proces, manje važan", rekao je Kukan za beogradske Večernje novosti od ponedeljka.

Na ocenu da se evrointegracije ipak odvijaju sporije, Kukan je odgovorio da se sve odvija "Bez problema", da su pregovori u toku, da se EU nada da će nova Vlada Srbije biti formirana 27. aprila i "tada će svi neophodni kanali komunikacije biti funkcionalni".

Kukan je novoj vladi preporučio da nastavi da radi ono što je i do sada činila u procesu evrointegracija, ali je upozorio i da ne treba očekivati da će Srbija taj proces završiti brže od drugih država.

"Moj veoma prijateljski savet političarima u Srbiji je da ne treba da najavljuju svojim građanima da će zemlja prolaziti kroz proces evropskih integracija brže nego ostale države, i da će za četiri ili pet godina biti u EU. To, jednostavno, nije moguće, jer je za ovaj proces potrebno vreme. Nije neophodno isticati nešto što se neće dogoditi", rekao je Kukan.
XS
SM
MD
LG