Dostupni linkovi

Preminuo Mirko Đorđević


Književnik, publicista i prevodilac Mirko Đorđević preminuo je u 76. godini života. Ostaće upamćen kao jedan od najboljih verskih analitičara i oštar kritičar prilika u SPC. Autor je više knjiga prevođenih na nekoliko svetskih jezika, i dobitnik više nagrada.

Mirko Đorđević rođen je 1938. u Brodu kod Crne Trave, u južnoj Srbiji. Školovao se u Beogradu, gde je magistrirao komparativnu književnost. Bio je član Društva književnika Srbije, koje je napustio u znak protesta posle razaranja Vukovara krajem 1991. godine i sa još nekoliko kolega osnovao Forum pisaca.

Bio je član PEN kluba, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik brojnih nagrada u oblasti ljudskih prava, tolerancije, etike i hrabrosti. Na intelektualnoj sceni iza njega ostaje praznina koju više nema ko da popuni, kaže predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

“Nažalost, nije bilo boljega nego što je bio Mirko Đorđević. Bio je jedan od najlucidnijih umova koje sam ikada u životu imao prilike da upoznam i da imam privilegiju da se družim i sarađujem sa njim. Ono što je za mene, i kao novinara, i kao čoveka svakako najvrednije jeste da učim od njega. Da učim o životu, da učim o mudrostima i da učim o toleranciji jer Mirko Đorđević jeste bio neka vrsta modernog sveca. Veoma će nam nedostajati, ali iza njega ostaju njegovi tekstovi, njegovi prevodi i njegova dela.”

Objavio je veliki broj autorskih knjiga, sarađivao sa brojnim međunarodnim stručnim časopisima, priredio i prevodio knjige sa ruskog i francuskog jezika. Bio je jedan od urednika lista "Republika", redovan saradnik "Danasa" i portala "Peščanik" i „Autonomija“ i čest sagovornik Radija Slobodna Evropa.

Krajem 2002. bio je jedan od devet intelektualaca koji su uputili javnosti Srbije apel u kojem pozivaju na suprotstavljanje radikalnom nacionalizmu i populizmu.
XS
SM
MD
LG