Dostupni linkovi

Preminuo Mirko ĐorđevićVerski analitičar i publicista Mirko Đorđević preminuo je u 76. godini života, navodi sajt "Peščanik".

Mirko Đorđević je rođen 29. novembra 1938. u Brodu kod Crne Trave, u južnoj Srbiji. Školovao se u Beogradu, gde je magistrirao komparativnu književnost.

Bio je član Društva književnika Srbije, koje je napustio u znak protesta posle razaranja Vukovara krajem 1991. godine i sa još nekoliko kolega osnovao Forum pisaca.

Bio je jedan od urednika lista "Republika", redovan saradnik "Danasa" i "Peščanika". Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik mnogih nagrada.

Objavio je veliki broj knjiga, kao što su “Kišobran patrijarha Pavla” i ; “Balkanska lađa u oluji”.

Sarađivao sa brojnim međunarodnim stručnim časopisima, priredio mnogobrojne knjige, prevodio je sa ruskog i francuskog jezika.

Krajem oktobra 2002. bio je jedan od devet intelektualaca koji su uputili javnosti Srbije apel u kojem pozivaju na suprotstavljanje radikalnom nacionalizmu i populizmu, a 2003. je priredio knjigu "Srpska konzervativna misao" koja govori o velikoj prisutnosti svetosavskih organicističkih ideja u Srbiji.
XS
SM
MD
LG