Dostupni linkovi

Na mesto kluba Zeleno zvono, Antiratni spomenik


Mesto gde se nekada nalazio pozorišni klub "Zeleno zvono" u Zrenjaninu, moglo bi da se proglasi za Antiratni spomenik ukoliko bi se usvojila inicijativa koja je danas predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inicijativu su pokrenula udruženja "Učitelj neznalica i njegovi komiteti" iz Beograda i "Ravnopravnost" iz Zrenjanina, koju su je nedavno, 7. aprila, predali Gradu Zrenjaninu.

Klub "Zeleno zvono" je, na svojoj prvobitnoj lokaciji, tokom devedesetih godina bio najvažnije organizaciono uporište antiratnog i antinacionalističkog pokreta u Zrenjaninu.

U dva navrata, 7. i 14. aprila 1999. godine, nepoznate osobe su izrešetale "Zeleno zvono", a počinioci još nisu otkriveni. Potom je 2006. godine zapaljena ta bivša lokacija "Zelenog zvona" i taj incident, takođe, nije rasvetljen.

"Otpori prihvatanju ovakve inicijative verovatno će biti veliki, ali važno je da je inicijativa za Antiratni spomenik pokrenuta. Najduži put počinje malim koracima", rekao je u Centru za kulturnu dekontaminaciju poverenik za informacije od javnog začaja Rodoljub Šabić.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović izrazila je nadu da će inicijativa za Antiratni spomenik na lokaciji zapaljenog "Zelenog zvona" biti podsticaj da se obeleže mesta otpora ratu i u drugim mestima u Srbiji.

Vlasnik "Zelenog zvona" Branislav Guta Grubački, koji je bio i hapšen tokom NATO bombardovanja, zahvalio se podnosiocima inicijative i naglasio da "ovakav trenutak čeka petnaest godina".
XS
SM
MD
LG