Dostupni linkovi

Lavrov: Sastanak o Ukrajini ostaje u planu


Sastanak o Ukrajini u Ženevi ostaje u planu, ali upotreba sile protiv demonstranata mora biti zaustavljena, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Taj sastanak ostaje u planu. Nadamo se da će današnji napori, naročito oni koje je uložilo rusko rukovodstvo, biti efikasni i da će svaka upotreba sile protiv demonstranata biti zaustavljena", rekao je Lavrov u Hanoju, poslije sastanka sa vijetnamskim kolegom Pamom Binom Minom.

Lavrov je dodao da će se Rusija zalagati za to da lideri u Kijevu ispoštuju zahtjeve stanovnika jugoistoka Ukrajine, umjesto da koriste armiju, što je zabranjeno ukrajinskim zakonom, prenio je Itar-tas.

"Ovih dana, predsjednik Vladimir Putin vodio je detaljne razgovore sa nekoliko stranih lidera, uključujući predsjednika SAD i njemačkog kancelara, i na konkretan način objasnio neprihvatljivost pokušaja ljudi, koji su neustavno došli na vlast u Kijevu, da primijene silu protiv demonstranata", rekao je Lavrov.

On je dodao da će Rusija vršiti pritisak da lideri u Kijevu "odmah počnu pregovore radi smirivanja tenzija".

Predstavnici EU, SAD, Ukrajine i Rusije trebalo bi da se sastanu sutra u Ženevi radi razgovora o krizi u Ukrajini.

Putin je u sinoćnjem razgovoru sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel rekao da je Ukrajina "na ivici građanskog rata" nakon što je Kijev pokrenuo vojnu akciju protiv proruskih demonstranata i da taj potez predstavlja "oštru eskalaciju".
XS
SM
MD
LG