Dostupni linkovi

Počelo suđenje Gadafijevim sinovima i još 30 zvaničnika



U Tripoliju je počelo suđenje Sadiju Gadafi i Saifu el-Islamu, dvojici sinova ubijenog libijskog lidera Muamera Gadafija, kao i još 30 njegovih zvaničnika, po optužbi za korupciju i ratne zločine. Međutim, Gadafijevi sinovi nisu bili u sudnici, jer istraga protiv njih još nije okončana.

Ovo masovno suđenje je test za libijske vlasti pred međunarodnom zajednicom za napredak u uspostavljanju demokratske države nakon haotične revolucije 2011. godine kada je okončana četrdesetogodišnja Gadafijeva vladavina.

Centralna vlada je slaba, a nemiri su sve učestaliji jer bivši pobunjenici odbijaju da polože oružje, a naoružani demonstranti blokiraju izvoz nafte, koja je od ključne važnosti za libijsku ekonomiju.

Suđenje počinje dan nakon što je privremeni premijer Abdulah el-Thini podneo ostavku nakon napada na njegovu porodicu i samo mesec dana nakon što je smenjen prethodni premijer.

Međunarodni krivični sud i organizacije za ljudska prava su zabrinute za funkcionalnost pravosudnog sistema iako je vlada prošle godine dobila pravo da sudi šefu Gadafijeve obaveštajne službe.
XS
SM
MD
LG