Dostupni linkovi

Le Pen za ruski prijedlog o federalizaciji Ukrajine



Predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front (FN) Marin Le Pen podržala je danas u Moskvi ruski prijedlog o federalizaciji Ukrajine.

Marin Le Pen je tokom posjete Rusiji izjavila da bi "najlogičnije bilo organizovanje federacije u Ukrajini, što bi omogućilo veći stepen autonomije regiona".

"To bi omogućilo autonomiju u istočnom dijjelu Ukrajine, koji osjeća bliskost s Rusijom, kao i autonomiju u zapadnom dijelu Ukrajine koji je blizak Evropskoj uniji. Na taj način bi se očuvala zemlja", rekla je Marin Le Pen.

Predsjednica FN-a danas se sastala s predsjednikom donjeg doma ruskog parlamenta - Dume Sergejom Nariškinom, koji je na spisku osoba kojima je Evropska unija (EU) uvela sankcije poslije ruskog pripajanja poluostrva Krim.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je izjavio da bi rješenje za Ukrajinu bila "federalizacija" te bivše sovjetske republike i izrazio uvjerenje da je to težnja ukrajinskih južnih i istočnih regiona.

Više zemalja, među kojima je i Francuska, u posljednje vrijeme su govorile o mogućnosti "decentralizacije" Ukrajine, kako bi se umanjile tenzije zbog separatističkih težnji istočnog dijela Ukrajine u kojima većinu stanovništva čine Rusi.
XS
SM
MD
LG