Dostupni linkovi

Irski predsjednik stigao u državni posjet Velikoj Britaniji


Irski predsjednik Michael D. Higgins doputovao je u ponedjeljak u London gdje u utorak službeno počinje četverodnevni državni posjet Velikoj Britaniji, što je prvi takav posjet nekog irskog predsjednika.

Taj se posjet događa tri godine nakon povijesnog posjeta kraljice Elizabete II. Irskoj Republici kojim je dovršena normalizacija veza dviju zemalja.

Higginsa (72), pjesnika i bivšeg ministra kulture, u ponedjeljak je u zračnoj luci Heathrow dočekao kraljičin izaslanik.

Higgins će se u utorak poslijepodne obratiti zastupnicima u dvama domovima parlamenta u Westminsteru, nakon čega će sudjelovati na večeri u Windsorskom dvorcu koju organizira kraljica i kojoj će nazočiti i bivši čelnik IRA-e Martin McGuinness.

Kraljica je 2011. boravila u povijesnom posjetu Irskoj, što je bio prvi posjet jednog britanskog monarha otkako je Irska 1922. stekla neovisnost.

"U veoma smo zanimljivom povjesnom trenutku kada naše zemlje održavaju, nakon posjeta Njezina Veličanstva Irskoj, veoma dobre odnose", rekao je Higgins uoči odlaska iz Irske.

"Ima puno bolnih uspomena", priznao je ipak, ocijenivši da ne treba "izbrisati prošlost". "Mislim da su dolazak Njezina Veličanstva u Irsku i iznošenje problema o vezama naših dviju zemalja bili ispravno stajalište", kazao je.
XS
SM
MD
LG