Dostupni linkovi

Američki razarač na putu ka Crnom moru


Američki razarač s lansirnim raketama kreće se prema Crnom moru gdje bi trebalo da stigne za "sedam dana" da umiri istočnoevropske saveznike uznemirene ruskom intervencijiom na Krimu, doznaje se u ponedjeljka iz raznih izvora.

"Odlučili smo da pošaljemo jedan brod u Crno more. Trebalo bi da tamo stigne za sedam dana", potvrdio je novinarima pukovnik Steven Warren, glasnogovornik Pentagona, ali nije precizirao o kojem tipu broda se radi.

Jedan američki zvaničnik za odbranu precizirao je za agenciju AFP da se radi o razaraču s lansirnim raketama USS Donald-Cook.

Opremljen antibalističkim sistemom Aegis i s nekoliko desetaka raketa SM-3 Donald Cook je bio dva mjeseca u španskoj bazi Rota u okviru NATO-vog antiraketnog štita. Brod bi u Crnom moru izveo pomorske manevre i pristao bi u lukama zemalja saveznica, ali nije predviđeno pristajanje u nekoj ukrajinskoj luci, izjavio je pukovnik Warren.

merički razarač USS Truxtun krstario je po Crnom moru kad je počela kriza između Ukrajine i Rusije, ali je napustio region 21. marta.
XS
SM
MD
LG