Dostupni linkovi

Otkrivena Putinova korupcijska mreža


Vladimir Putin
Piše: Bill Gertz, priredila: Mirjana Rakela

Procjenjuje se da je Vladimir Putin „sakupio“ bogatstvo u vrijednosti od najmanje 28 milijardi dolara i to kroz mito od gradnje objekata Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, potom udjela u ruskim nekretninama i energetskim divovima, a svi ti „poslovi“ vuku korijenje još iz kasnih 1990-ih.

Putin i njegov uži krug smatra da se radi o najnormalnijem poslovanju. Ruski šef države se prvi put u posljednjih deset godina suočio sa čvršćim stavom Zapada nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krim.

U prošlosti, Obamina administracija je nametnula zabranu kritičkog izvještavanja političkog, obavještajnog i pravnog sustava, a u okviru politike popravljanja ili „resetiranja" odnosa sa Rusijom, piše Gertz.

Nakon aneksije Krima i novih vojnih prijetnji prema Ukrajini, Washington je prošli mjesec usvojio financijske sankcije protiv Putinova režima.

Ministarstvo financija je 20. marta nametnulo financijske sankcije za 16 ruskih dužnosnika povezanih s Putinovom korumpiranom financijskom mrežom, kao i za Banku Rusije, preko koje Putin i njegovi bliski surdanici peru novac i vode poslove.

Korupcijsku mrežu čine Putin i njegov najuži krug partnera, od kojih su mnogi bivši KGB-ovci i pripadnici obavještajnih službi, poput samog Putina.

Ta je mreža dodatno proširena kada je Putin ponovno zasjeo na predsjedničku fotelju 2012.

" Korupcija nije prestala biti problem u Rusiji, postala je sustav . Njene metastaze su paralizirale društveni i gospodarski život zemlje. Godišnji promet od korupcije u Rusiji je 300 milijardi dolara ", smatra jedan od istaknutijih opozicijskih ličnosti.

Bivši potpredsjednik vlade Boris Nemtsov za Radio Slobodna Europa / Radio Liberty izjavio da su ključne figure koje povezuju Putina s milijardama korupcijskih dolara uglavnom nepoznate većini Rusa.

"Ono što ruska javnost ne zna je da su se ti Putinovi prijatelji "obogatili, ne zato što je neko od njih stvorio Facebook ili Google, ili nešto treće , već svoje bogatstvo zahvaljuju državi i državnoj imovini ", ističe Nemtsov .

Ove online novine citiraju izvore neimenovanih američkih dužnosnika koji tvrde da ima još onih koje sankcije Ministarstva financija nisu ni dotaknule.

- Procjenjuje se da Putin kontrolira 37 posto dionica u naftnoj i plinskoj tvrtki Surgutneftegaz ; ima 4,5 posto udjela u Gazpromu; i 50 posto u naftom trgovačkom poduzeće Gunvor. Putin je dobio novac od Gunvora preko svog suradnika, Genadija Timčenka, jednog od sankcioniranih, a za kojeg se kaže da je " izravno povezan s Putinom. "

- Putin i njegovi suradnici, prema pisanju Free Beacona, ukrali su između 25 i 30 milijardi dolara iz sredstava namijenjenih razvoju Sočija za Olimpijske igre.

- Putin je ,nedopušteno, iz tih fondova sredstva trošio na luksuz, uključujući tu kupnju 20 stanova, 58 aviona i četiri jahte .

- Putin kontrolira najveću energetsku tvrtku u svijetu , Gazprom , koji je osnovan 1989 , kada su sva sredstva od Ministarstva plinske industrije Sovjetskog Saveza prebačena u privatni koncern. Kroz Gazprom , Putin je pronevjerio sredstva od kapitalnih rashoda tvrtke od oko 52 milijarde dolara, piše ova internetska novina.

-Putin je također unovčio svoju poziciju u rusko – njemačkoj tvrtki Saint Petersburg Real Estate Holding Co, kao savjetodavni član odbora , i to prije nego je postao predsjednik . Tvrtka, poznata po svom ruskom akronimu SPAG, je bila povezana s operacijama ruskog i kolumbijskog organiziranog kriminala, te pranju novca u Lihtenštajnu.

Okidač korupcijskih akcija je zadruga Ozero Dača, stambena zadruga koju su osnovali Putin i njegovi prjatelji 1996., a koja se nalazi u sjevernom obalnom predgrađu St. Petersburga. Ruska korumpirana elita pod Putinom je zato prozvana „jezerskom korporativnom grupom“( ozero u prjevodu je jezero).

Jedan od suosnivača zadruge, Vladimir Jakunjin, sankcioniran od strane američkog Ministarstva financija, aktualni je šef Ruske državne željeznice i " bliski pouzdanik Vladimira Putina". Jakunjin je za Putina ključna financijska figura, osoba koja je osnovala veliko poslovno carstvo izvan Rusije, a također je direktor Gunvora .

- Putin i Gazprom su povezani preko Sergeja Fursenka, koji se takodjer nalazi na američkoj listi sankcija. Fursenko je šef Gazpromove podružnice - Motorno gorivo, a bio je član Putinovog vijeća za sportski razvoj. Andrej Fursenko, njegov brat, također je Putinonov suradnik. Pomogao je u pokretanju Ozero korporacije, i bio je na čelu dva ruska ministarstva od 2002.

- Putinov osobni bankar, službena osoba koja najviše zna o Putinovom nezakonito stečenom bogatstvu i korupciji je Jurij Kovalčuk, koji je najveći dioničar Banke Rusija, jedine institucije pogodjene američkim sankciajama. Kovalčuk kontrolira banku, te ga se opisuje kao Putinova "blagajnika".

- Vjeruje sa da Putin ima koristi od još jednog posla, a koji uključuje Vladimira Smirnova, koji vodi nuklearnu izvoznu tvrtku pod nazivom Tečsnabexport koja je povezana sa nezakonitim izvozom polonija - otrova koji koriste ruske obavještajne službe i kojim je ubijen KGB-ov prebjeg Aleksandar Litvinenko u Londonu 2006 . Smirnov, direktor SPAG-a, okoristio se Putinovim dekretom iz 1996., koji je njegovoj tvrtki Petersburg goriva Co, dao monopol na maloprodaju benzina u St. Petersburgu , što mu je omogućilo da nagomila ogromno bogatstvo. Smirnovljev partner u benzinskom poslu je bio Vladimir Kumarin, šef Tambov Ganga, skupine koja se bavila organiziranim kriminalom.

- Druga dva ključna Putinova partnera su Nikolaj Patrušev, bivši šef Federalne službe sigurnosti , FSB-a, a trenutno čelnik ruskog Vijeća za sigurnost, ključnog tijela u kreiranju politike Kremlja; i Viktor Čerkesov ,bivši KGB-ov dužnosnik koji je nekada vodio rusku Agenciju za borbu protiv droge .On je trenutačno na čelu ruske Savezne agencije za nabavu vojne i posebne opreme. I Patrušev i Čerkesov su povezani s Putinom kroz Ozero zadrugu.

- Još jedna važna figura u Putinovoj korupcijskoj mreži je Nikolaj Šamalov, glavni dioničar Banke Rusija koji je formalni vlasnik " Putinove palače“, velike rezidencije na Crnom moru, u blizini Krasnodara. Šamalov sin Jurij je predsjednik najvećog ruskog mirovinskog fonda Gazfond, kojeg je Gazprom 2006.prodao osiguravajućem društvu SOGAZ. Taj fond kontrolira Banka Rusije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je ovog tjedna zaprijetilo, istina još uvijek, neodređenom odmazdom protiv banke JP Morgan Chase nakon što je ta banka, u skladu s američkim financijskim sankcijama, privremeno blokirala prijenos sredstava iz ruske ambasade u Astani , glavnom gradu Kazahstana, na SOGAZ.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova akciju američke banke je ocijenio "apsolutno neprihvatljivom , protuzakonitom i apsurdnom ".

U saopćenju iz Moskve se još kaže „ Washington mora razumjeti : Bilo kakva neprijateljska akcija protiv ruske diplomatske misije, ne samo da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, već će prouzročiti mjere odmazde koje će utjecati na rad američke ambasade i američkih konzulata u Rusiji" .

JP Morgan Rusija je preko glasnogovornice saopćio da se nakon analize "obrađuje ova transakcija", piše neprofitna online novina Washington Free Beacon.

Pogledajte komentare (27)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG