Dostupni linkovi

Novo suđenje za ometanje hapšenja Miloševića


Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom su Siniša Vučinić i još trojica optuženih bili oslobođeni optužbi za ometanje hapšenja Slobodana Miloševića u Vili "Mir" 2001. godine i naložio da im se suđenje ponovi.

Suđenje će, osim Vučiniću, biti ponovljeno i za optužene Ratka Zečevića, Dejana Đikića i Sašu Matića, kao i prvooptuženog Bogoljuba Bjelicu, prenosi Tanjug.

Oni su prošle godine ukinutom presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu bili oslobođeni optužbi za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Optužnica tereti Miloševićeve pristalice da su, u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, ispred Vile "Mir" na Dedinju, ometali hapšenje bivšeg predsednika SRJ.

U obrazloženju odluke objavljene na sajtu Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka jer je izreka nerazumljiva, protivrečna sama sebi i datim razlozima, a dati razlozi o odlučnim činjenicama su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni.

Sud je u aprilu 2012. godine, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, obustavio postupak protiv 23 optužena za nedozvoljeno držanje oružja i ometanje policije u obavljanju službene radnje, pa su na optuženičkoj klupi ostale samo navodne kolovođe nereda.

Vučinić, Bjelica i Zečević u optužnici su označeni kao kolovođe koje su svojim primerom i delovanjem usmeravale okupljene pristalice. Oni se terete da su, naoružani automatskim puškama, izdavali naređenja i usmeravali okupljenu masu na određena mesta u dvorištu vile.
XS
SM
MD
LG