Dostupni linkovi

Fort Hud: Vojnik ubio trojicu kolega i sebe


Jedan američki vojnik koji pati od "mentalnih problema" ubio je troje vojnika pre nego što je sebi oduzeo život u vojnoj bazi Fort Hud, u američkoj državi Teksas.

Šesnaest osoba je takođe povređeno. Najmanje četvoro od njih je u kritičnom stanju prema navodima lekara. Sve žrtve su vojnici.

U istoj bazi se već dogodio sličan incident 2009, kada je ubijeno 13 ljudi.

Napad vatrenim oružjem se dogodio u sredu oko 16.00 po lokalnom vremenu (1.00 u četvrtak po centralnoevropskom vremenu), u dva različita dela te ogromne baze - jedan gde se nalazi medicinska brigada i drugi gde je bataljon za prevoz. Pucanjava je trajala između 10 i 15 minuta.

Napadač je proveo četiri meseca u Iraku 2011. i mao je "psihološke probleme", posebno depresiju od koje se lečio, rekao je general Mark Mili, komandant baze na konferenciji za štampu.

"U ovom trenutku nema indicija da je napad bio vezan za terorizam", dodao je general.

Čovek je ušao u jednu zgradu baze i otvorio vatru, zatim je seo na vozilo i ponovo pucao sa poluautomaztskom puškom Smit i Veson kalibra 45 milimetara koju je nedavno kupio u okolnoj radnji. Zatim je izašao iz vozila, ušao u drugu zgradu i ponovo otvorio vatru, rekao je general.

Snage bezbednosti su intervenisale vrlo brzo i jedna pripadnica vojne policije je došla do osumnjičenog, koji je tada pucao u sebe.

Spekuliše se da je riječ o Ivanu Lopezu koji je bio angaživan u vojnoj policiji. On je oženjen i ima porodocu, a prebačen je u Fort Hud u februaru.

Baza Fort Hud, najveća u SAD, je ostala blokirana više sati pre nego što su ukinute bezbednosne mere.

Predsednkk Barak Obama je u izjavi iz Čikaga rekao da ovaj događaj otvara rane i sećanje na ono što se dogodilo u Fort Hudu pre pet godina.

"Očajni smo što je takva jedna stvar mogla ponovo da se dogodi", rekao je Obama.

U toj istoj bazi je 5. novembra 2009. major Nidal Hasan je otvorio vatru u jednoj lekarskoj sobi u bazi i ubio 13 ljudi, od kojih 12 vojnika, a ranio 30. Napadač je savladan. Hasana, koji je danas delimično paralizovan, vojni sud je osudio na smrt u avgustu prošle godine.

U septembru prošle godine bivši pripadnik američke ratne mornarice Aron Aleksis je ušao u kompleks američke ratne mornarice u Vašingtonu gde je otvorio vatru i ubio 12 ljudi, a osam povredio pre nego što je njega ubila policija.
XS
SM
MD
LG