Dostupni linkovi

Britanija:Istraga o Muslimanskom bratstvu


Britanski premijer Dejvid Kameron naložio je istragu o Muslimanskom bratstvu jer je zabrinut zbog aktivnosti te islamističke grupe u Velikoj Britaniji.

"Premijer je naložio da se napravi procjena aktivnosti Muslimanskog bratstva, kao i procjena politike koju vodi Velika Britanija prema toj grupi", saopštila je vlada.

"Zabrinuti zbog aktivnosti grupe i njenih navodnih veza s nasiljem i ekstremizmom, želimo da bolje upoznamo šta radi Muslimansko bratstvo i kako njegove aktivnosti mogu da utiču na Veliku Britaniju", dodaje se u saopštenju vlade.

Istragu će voditi britanski ambasador u Saudijskoj Arabiji Džon Dženkins.

Britanski Times piše danas da će obavještajne službe prikupljati informacije o toj grupi u zemlji i inostranstvu, posebno koliko je članova došlo u Veliku Britaniju posle svrgavanja egipatskog predsjednika Muhameda Mursija 3. jula 2013. godine.

List navodi da su se članovi Muslimanskog bratstva sastali u Londonu krajem 2013. godine kako bi doneli odluku o svojim aktivnostima u Egiptu.

Egipatska prijelazna vlada optužila je Muslimansko bratstvo, koje je došlo na vlast posle svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, da mahom stoji iza nasilja u Egiptu i proglasilo ga terorističkom organizacijom.

Bratstvo iz čijih redova dolazi i svrgnuti predsjednik Mohamed Morsi, odbacuje optužbe, insistirajući da njegovi pripadnici mirnim sredstvima pokušavaju da vrate na vlast prvog demokratski izabranog predsjednika.

Muslimansko bratstvo je jedan od najuticajnijih pokreta u islamskom svijetu.To bratstvo je osnovano u Egiptu 1928. godine i Egipat se još smatra centrom pokreta, premda je generalno slabiji u Magrebu i sjevernoj Africi nego u ostatku arapskog svijeta.

Ogranci Muslimanskog bratsva formirali su glavnu opoziciju u vladama nekoliko islamskih zemalja kao što su Egipat, Sirija i Jordan.Grupa je politički aktivna u gotovo svim islamskim državama.
XS
SM
MD
LG