Dostupni linkovi

Sarajevo:Postignut dogovor sa radnicima Vitezita


Radnici fabrike Vitezit, koji su jutros došli u Sarajevo da protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH, odlaze zadovoljni kućama.

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnik radnika, predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić i ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, dogovoreno je da se riješe svi dugogodišnji problemi radnika Vitezita.

„To znači da će za 15 ljudi koji su trebali otići u penziju a kojima nije uplaćen staž, biti uplaćen staž. Za ostale radnike će se uplaćivati drugim sistemom i biće omogućen svim radnicima“, potvrdio je za RSE Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika i penzionera Vitezita neriješenog radno-pravnog statusa.

Radnicima ove fabrike od 2000., a nekima i od 1993. godine nisu uplaćeni doprinosi.

„Ove godine, onaj ko ispunjava uslove, ići će u penziju. Neki od mlađih radnika će se vratiti na posao, a nekima će biti uplaćeno prema mogućnostima Vlade Federacije BiH“, kazao je.

Sivro je istakao da nekadašnji najveći izvoznik eksploziva u Evropi ponovo može u punom kapacitetu profunkcionisati, samo je potrebna volja vladajućih struktura.

„Ta nekadašnja gigant-firma i sada, odgovorno tvrdim, je najperspektivnija firma u Bosni i Hercegovini, te može, uz dobre stručnjake i angažovanje Vlade, za nekih osam mjeseci ili godinu dana zaposliti preko hiljadu radnika.“
XS
SM
MD
LG