Dostupni linkovi

Zagreb:Direktoru MOL-a Hernadiju sudiće se u odsustvu


Optužnica protiv direktora MOL-a Zsolta Hernadija došla je na zagrebački Županijski sud gdje će mu se, ako optužnica bude potvrđena, suditi u odsutnosti.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da će Uskokova optužnica protiv Hernadija za davanje mita bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu proći redovnu sudsku proceduru.

"To znači da prvenstveno ide na optužno vijeće koje će je razmatrati, kao i prijedlog da se Hernadiju sudi u odsutnosti. Prema prijedlogu Uskoka ostvareni su zakonski uvjeti za suđenje u odsutnosti i oni smatraju da u konkretnom slučaju postoje one osobite okolnosti da mu se sudi u odsutnosti, s obzirom da nije dostupan hrvatskim tijelima i da nije moguće izručenje", kazao je Devčić.

Pojasnio je da bi prema ustaljenoj proceduri optužno vijeće moglo zasjedati u roku od dva mjeseca.

Hernadijeva odvjetnica po službenoj dužnosti Laura Valković kazala je da optužnicu još nije vidjela te da je ne može komentirati.

Uskok je Hernadija u ponedjeljak optužio da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Tvrde da je predsjednik Uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina.

Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sanader je zbog primanja mita od Hernadija osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni sud upravo razmatra žalbe njegove i obrane i Uskoka u slučaju Hypo i Ina-MOL.
XS
SM
MD
LG