Dostupni linkovi

Obradović: Srbija predstavila istinu u Hagu



Srbija je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu predstavila istinu o stradanju Srba u Hrvatskoj, a na sudu je da odluči o pravnoj kvalifikaciji tih zlodela, izjavio je šef srpskog pravnog tima Saša Obradović.

Uoči sutrašnje završne rasprave po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid, Obradović je rekao da je srpski pravni tim već sada ostvario veliki deo svog cilja, a to je da pred najvišu pravnu instituciju UN iznese istinu o stradanju Srba u Hrvatskoj, pre svega u operaciji "Oluja".

On očekuje da će se sud prvenstveno izjasniti o činjenicama i dokazima, kao i da će hrvatski tužbeni zahtev biti ili odbačen ili odbijen kao neosnovan.

Šef srpskog pravnog tima ističe da pitanja uvek mogu da se rešavaju na političkom nivou i da se odnosi između dve države dalje unapređuju.

U Palati mira u Hagu, u kojoj je sedište Međunarodnog suda pravde, sutra će biti održano poslednje zasedanje u sporu između Hrvatske i Srbije po tužbi i protivtužbi za genocid, koje je otpočelo 3. marta.

Narednih meseci sud će utvrđivati činjenično stanje, a očekuje se da će do kraja godine doneti konačnu presudu na koju ne postoji pravo žalbe.
XS
SM
MD
LG