Dostupni linkovi

Grčka usvojila sporni reformski zakon


Grčka je prihvatila sporni reformski zakon kako bi osigurala financijsku pomoć, ali je vlada bila prinuđena izbaciti zastupnika koji se nije slagao, smanjivši svoju većinu u parlamentu na samo dva zastupnika.

Ukupno su 152 zastupnika podržala zakon koji uključuje u grčki zakonik stotine reformskih mjera koje je Atena dogovorila početkom mjeseca s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom nakon više od šest mjeseci pregovora.

Usvajanje zakona omogućuje Ateni dobijanje zajmova kako bi platila 9,3 milijarde eura duga koji dospijeva u svibnju, ali je stvorila krhkoj vladi koja se zalaže za financijsku pomoć novu glavobolju jer su tri zastupnika odbila glasovati ili su glasovali protiv ključnih članaka zakona.

Premijer Antonis Samaras izbacio je jednoga zastupnika svoje konzervativne Nove demokracije koji nije podržao jedan članak, dok se socijalistička stranka PASOK, jedna od dvije vladajuće stranke, suočava s novom krizom nakon što jedan od njezinih zastupnika nije glasovao, a jedan je glasovao protiv jednog članka.

PASOK, nekoć moćna stranka desetkovana je u grčkoj dužničkoj krizi i nije izbacila dvojicu zastupnika nego ih samo ukorila.

Zakon je izazvao trvenja unutar koalicije jer nanosi štetu interesnim skupinama u mljekarskom, izdavačkom i farmaceutskom sektoru.
XS
SM
MD
LG