Dostupni linkovi

Bez rusko-američkog dogovora o Ukrajini


Vašington i Moskva imaju različite stavove o ukrajinskoj krizi, ali se slažu da treba nastaviti pregovore da bi se došlo do "diplomatskog rešenja" izjavio je sinoć ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle sastanka sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem u Parizu.

Lavrov, koji je rekao da su razgovori bili "vrlo konstruktivni" je takođe insistirao na federalizaciji Ukrajine, smatrajući da je to vrlo važan deo ustavnih reformi koje Ukrajina treba da sprovede.
Kijev taj predlog odbacuje.

On je rekao da Ukrajina ne može da funkcioniše kao jedinstvena država i da treba da bude labava federacija regiona koji biraju svoj sopstveni ekonomski model, jezik i veru.

"Izrazili smo različite stavove o razlozima ukrajinske krize. Ipak složili smo se o potrebi da se nađu zajedniče tačke da bi se došlo do diplomatskog rešenja te krize", rekao je Lavrov.

Keri je rekao da ni jedna odluka ne može biti doneta bez ukrajinskog učešća.

"Nećemo prihvatiti put napred u kome legitimna vlada Ukrajine nije za stolom", rekao je Keri posle sastanka.

On je pozvao Rusiju da povuče svoje trupe sa granice sa Ukrajinom, i da gomilanje trupa stvara atmosferu straha u Ukrajini.

Keri i Lavrov razgovarali su oko četiri sata u rezidenciji ruskog ambasadora u Parizu o pronalaženju rešenja za ukrajinsku krizu i sukob Moskve i zapadnih zemalja posle pripajanja Krima Rusiji sredinom marta.

"Dve strane su predstavile svoj plan za smirenje situacije", rekao je Lavrov i ponovio da su se on i Keri složili da rade sa ukrajinskom vladom da poprave prava ruske manjine u Ukrajini i da razoružaju "neregularne snage i provokatore".
XS
SM
MD
LG