Dostupni linkovi

Pjongjang preti nuklearnim probama


Severna Koreja zapretila da će sprovesti "novi oblik nuklearnih proba", nakon što je Savet bezbednosti UN osudio lansiranje severnokorejskih balističkih raketa

"Apsolutno je nedopustivo da SB UN, koji zatvara oči pred američkim impulsivnim pripremama za nuklearni rat, kritikuje probe samoodbrambenih raketa severnokorejske narodne armije i naziva ih kršenjem rezolucija i pretnjom za mir u svetu, izražavajući spremnost da preduzme odgovarajuće mere", poručilo severnokorejsko ministarstvo spoljnjih poslova.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da će vežbe severnokorejske narodne armije ubuduće obuhvatati "raznovrsnije oblike nuklearnog odvraćanja" koji će biti upotrebljeni za gadjanje meta srednjeg i dalekog dometa, navodi Rojters.

"Mi ne isključujemo ni novi oblik nuklearnih proba za jačanje naših kapaciteta za nuklearno odvraćanje", saopštio je Pjongjang, ne ukazujući šta bi to moglo podrazumevati.

Nakon što je Pjongjang u sredu ispalio dve balističke rakete "Rodong" srednjeg dometa u more kod istočne obale Korejskog poluostrva, SB UN je u četvrtak osudio taj čin, navodeći da je njime prekšeno više rezolucija UN.
XS
SM
MD
LG