Dostupni linkovi

Na Tajlandu izbori za Senat


Na Tajlandu su jutros počeli izbori za gornji dom parlamenta koji su ključni za sudbinu premijerke Jingluk Šinavatra, budući da joj preti glasanje o poverenju.

Iako Senat zvanično nije pod uticajem nijedne partije, u praksi se dva glavna politička tabora bore za kontrolu u Senatu jer posle nepotpunih izbora u februaru donji dom ne funkcioniše.

Na ulice Bangkoka juče je izašlo više desetina hiljada demonstranata koji su zahtevali ostavku premijerke. Ona nije podlegla masovnom pritisku da se povuče ,uprkos višemesečnim protestima i nizu pravosudnih postupaka protiv nje.

"Birališta su otvorena bez problema, nema izveštaja da nešto nije u redu", izjavio je zamenik sekretara izborne komisije za AFP.

Izbore za poslanike donjeg doma parlamenta, odrdžani 2. februara, bojkotovala je vodeća opoziciona stranka i bili su ometeni antivladinim protestima, pa ih je Ustavni sud ovog meseca poništio.

Budući da politička kriza na Tajlandu uskoro ulazi u šesti mesec, izbori za 77 od ukupno 150 senatora mogli bi rezultirati izborom velikog broja provladinih poslanika.
XS
SM
MD
LG