Dostupni linkovi

Putin tražio razgovor sa Obamom, SAD ponovile svoje zahtjevePredsjednik SAD Barak Obama je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u petak ponovio zahtjev da se ruske trupe povuku sa istočne granice Ukrajine, saopštila je Bijela kuća.

U razgovoru do kojeg je došlo na inicijativu Putina, Obama je predložio da Rusija "u pisanom obliku" odgovori na američki prijedlog o rješenju krize u Ukrajini.

Kremlj je saopštio da je Putin skrenuo pažnju Obami na "divljanje ekstremista" u Ukrajini i predložio "moguće korake međunarodne zajednice za pomoć stabilizaciji stanja" u Ukrajini.

U saopštenju Kremlj je rekao da je Putin Obami ukazao i na "praktičnu blokadu" Pridnjestrovlja - otcijepljenog proruskog dijela Moldavije, gdje Rusija ima vojsku.

Rusija i lokalne vlasti su se žalili na nedavna ukrajinska ograničenja putovanja preko te granice. Bilo je strahovanja u Ukrajini da bi Rusija mogla da je napadne snagama iz Pridnjestrovlja.

Bijela kluća i Kremlj se u saopštenjima slažu o tome da su se Putin i Obama dogovorili da o američkom prijedlogu za rješenje krize u Ukrajini razgovaraju šefovi diplomatija SAD i Rusije DŽon Keri i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da je Putin imao inicijativu da razgovora sa Obamom, od kada je Vašington uveo sankcije protiv visokih ruskih zvaničnika zbog ruske aneksije Krima.
XS
SM
MD
LG