Dostupni linkovi

Beograd: Ukinuta presuda za ratni zločin u selu Kukurovići


Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Višeg suda u Beogradu kojom je utvrdjena odgovornost Vojske Jugoslavije (VJ) za ratni zločin u selu Kukurovići, kod Priboja, počinjen 1993. godine i predmet vratio na ponovno sudjenje, saopćio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

Kako je preneo FHP, Apelacioni sud je u obrazloženju presude naveo da nije moguće jasno utvrditi koje su jedinice izvršile napad na Kukuroviće 18. februara 1993. godine, jer se "selo nalazi na tromedji Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine", a Tužilaštvo za ratne zločine još vodi pretkrivični postupak i prikuplja podatke o počiniocima.

Ova nevladina organizacije ističe i da je Apelacioni sud ignorirao svjedočenja trojice mještana - očevidaca koji su tokom pretresa govorili o odgovornosti VJ za napad na selo i ubojstvo tri mještanina, a da u vezi sa tim nije ponudio nikakvo obrazloženje.

Mještani su svjedočili i o tome kako su prije kritičnog dogadjaja pripadnici Užičkog korpusa svakodnevno maltretirali Bošnjake , tukli ih i prijetili im samo zbog njihove nacionalne pripadnosti.

FHP je u julu 2007. godine pokrenuo sudski postupak za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime 20 mještana Kukurovića .
XS
SM
MD
LG