Dostupni linkovi

CG: Propao još jedan pokušaj izbora vrhovnog tužioca


Skupština Crne Gore nije večeras izabrala Vrhovnog državnog tužioca jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu tropetinsku, odnosno podršku 49 poslanika.

Poslanici će se u drugom krugu izjašnjavati o kandidaturi advokata Gorana Rodića koji je dobio najviše glasova. Tajnim glasanjem za Rodića je glasalo 36 poslanika, za sudiju Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića 34, za zamjenika vrhovnog državnog tužioca Stojanu Radović jedan poslanik dok viši državni tužilac u Podgorici Vesna Jovićević nije dobila nijedan glas.

To je drugi put da parlament nije izabrao vrhovnog državnog tužioca nakon što Vučković krajem prošle godine nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika.

Poslanik Force Genci Nimanbegu rekao je uoči glasanja da predsatvnici manjinskih partija neće podržati nijednog kandidata. Nimanbegu je podsjetio da u Crnoj Gori nema nijedna presude za ratne zločine.

“Znamo šta se dešavalo 90-tih,u okruženju ali i na teritoriji Crne Gore bilo je ratnih zločina. Nas šest poslanika manjinskih partije nećemo podržati nijedog kandidata”, rekao je Nimanbegu.

Vrhovni državni tužilac je od aprila prošle godine od kada je Ranki Čarapić istekao mandate u takozvanom “VD stanju”. Funkciju od tada “pokriva” zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.
XS
SM
MD
LG