Dostupni linkovi

Sarajevski plenum osudio policijsku brutalnost u Mostaru


Policija je u Mostaru ponovo spriječila mirnu šetnju demonstranata i demonstrantica, te je tom prilikom bezrazložno upotrijebila prekomjernu silu, saopćeno je danas iz Plenuma građanki i građana Sarajevo.

Kako je navedeno, Muharem Hindić Mušica, jedan od mirnih demonstranata, uhapšen je, pretučen pred očevicima, a nakon toga i odveden u policiju, iako on, kao ni drugi demonstranti i demonstrantice, nije uradio ništa zbog čega je policija trebala tako reagirati.

"Mostarci i Mostarke su željeli mirno protestovati i tražiti socijalnu pravdu u gradu u kojem žive. Zanimljivo je da je nekoliko policajaca koji su spriječili mirne proteste u Mostaru bili obučeni u uniforme koje podsjećaju na vojne", piše u saopćenju.

Tvrde da se svaki dan Mostarci i Mostarke koji protestuju suočavaju sa policijskom brutalnošću, kao i mnogi drugi građani i građanke širom Federacije.

Vlasti i dalje ne žele prihvatiti činjenicu da su građani i građanke ti koji vladaju u demokratiji, te da imamo pravo na mirno okupljanje i protest, kao i da zahtijevamo socijalnu pravdu koje ovdje odavno nema. Ovakvo ponašanje policije, koja je aparat u rukama vlasti, samo je dokaz da su građani i građanke s pravom izašli na ulice tražeći promjene.

"Pozivamo sve građane i građanke Federacije BiH da danas u 12 sati na trgovima svojih gradova daju podršku građanima i građankama Mostara, te da nastave svakodnevno protestovati tražeći promjene, poštovanje i pravdu", navodi se u saopćenju.
XS
SM
MD
LG