Dostupni linkovi

UN:Masovne smrtne kazne u Egiptu kršenje ljudskih prava


Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava je saopštio u utorak da su "masovne" smrtne kazne za 529 pristalica svrgnutog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija od strane pravosuđa u Egiptu kršenje međunarodnog prava.

Zapanjujući broj osoba osuđenih na smrt u ovom slučaju je bez presedana u novijoj historiji.

"Nametanje masovnih smrtnih kazni nakon procesa koji je obilježen neregularnostima procedure je kršenje međunarodnog prava ljudskih prava", izjavio je glasnogovornik Visokog komesarijata Rupert Colville na konferenciji za novinare.

Prema međunarodnom pravu, smrtna kazna može biti izrečena samo nakon poštenog suđenja i poštovanja procedura, naglasio je on.

"Masovni proces za 529 osoba koji je trajao dva dana nije mogao odgovoriti najosnovnijim zahtjevima poštenog procesa" naveo je Colville.

Osim toga, on je osudio činjenicu da većina optuženih nije bila prisutna na suđenju.

Od 529 osuđenih na smrtnu kaznu od drugog saslušanja ovog procesa otvorenog u subotu u el-Minji, na jugu Kaira, samo 153 su u pritvoru, a ostali su u bijegu. Još sedamnaest je oslobođeno.

Prema UN-u, smrtna kazna se ne može primijeniti osim ako se radi o najtežem zločinu, što nije slučaj pripadanja ilegalnoj političkoj grupi ili učešće na demonstracijama, smatra Colville.

Danas se ponovo sudi grupi od 682 Morsijevih pristalica, od kojih je takođe jedan dio u bjekstvu.
XS
SM
MD
LG