Dostupni linkovi

Francuska-izbori: izlaznost u podne 23,16 odstoIzlaznost u prvom krugu lokalnih izbora u Francuskoj u podne iznosila je 23,16 odsto - saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Francuski predsjednik Fransoa Oland glasao je oko 11. 00 časova u Tulu, gradu u kome je bio gradonačelnik od 2001. do 2008. godine.

Za budućeg gradonačelnika Tula bore se Bernar Komb (54), Olandov blizak saradnik, i Rafael Šomej (50), koga podržava Unija za narodni pokret i Unije demokrata u nezavisnih.

U Parizu, koji je pod kontrolom socijalista već 13 godina, izvjesno je da će prijestonica dobiti svoju prvu ženu gradonačelnika, pošto su u konkurenciji dvije žene.

Kandidat socijalista je An Idalgo (54), zamjenik odlazećeg gradonačelnika Bertrana Delanoa. Ona važi za favorita, uprkos velikoj nepopularnosti socijalističke vlade predsjednika Olanda.

Prema najnovijim anketama, ona ima prednost u odnosu na protivnicu Natali Kosjisko-Morize (40), iz redova Unije za narodni pokret, stranke bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija.

Izbori za gradonačelnika Pariza, kao i za predsjednika više hiljada opština širom zemlje održavaju se u dva kruga. Prema francuskom izbornom sistemu, svaka stranka koja osvoji deset odsto glasova ide u drugi krug koji će biti održan 30. marta.
XS
SM
MD
LG