Dostupni linkovi

Novih 12 Rusa na crnoj listi EU


Šefovi država i vlada zemalja članica EU odlučili su kasno sinoć da dodaju novih dvanaest imena na “crnu listu” sankcionisanih ruskih funkcionera.

Ovo je glavni rezultat maratonske radne večere tokom koje su šefovi 28 država i vlada zemalja članica EU diskutovali o zajedničkom evropskom odgovoru na pripajanje Krima Rusiji.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, koji je saopštio najnoviju vest, nije naveo imena funkcionera koja će se pridružiti listi od 21 krimskog i ruskog funkcionera zbog podsticanja secesije Krima kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje sredstvima u evropskim bankama, ali je rekao da se među nima nalaze “neki veoma visoki funkcioneri”.

“Sankcije nisu osveta niti su same sebi svrha, nego spoljnopolitički alat”, izjavio je van Rompej na konferenciji za štampu nakon radne večere, koja je završena posle ponoći.

On je rekao da je cilj da se Ukrajini vrati suverenitet koji je Rusija, prema njegovim rečima, grubo prekršila.

Predsednik Evropskog saveta je najavio da će, u slučaju da Rusija ne preduzme mere za deeskalaciju krize, biti uvedene mnogo ozbiljnije sankcije, koje će obuhvatiti “širok spektar ekonomskih oblasti”. "Ne želimo da otkrivamo karte, ali dali smo zadatak Evropskoj komisiji da pripremi ciljane mere za slučaj da Rusija nastavi sa koracima u pravcu destabilizacije", rekao on.

Sem individualnih sankcija, lideri EU su se sinoć složili da otkažu samit EU-Rusija, kao i bilateralne susrete na visokom nivou sa ruskim funkcionerima.
XS
SM
MD
LG