Dostupni linkovi

S&P snizio kreditini rejting Rusije


Međunarodna agencija za kreditni rejting "Standard i Purs" (S&P) pogoršala je prognozu rejtinga Rusije sa "stabilnog" na "negitivni".

Prognoza je pogoršana zbog rasta geopolitičkih i ekonomskih rizika, saopštila je agencija.

Dugoročni suvereni rejting zemlje u stranoj valuti je potvrđen na nivou "BBB", a u nacionalnoj valuti na nivou "BBB+", prenela je ruska agencija Prajm.

Pogoršanje prognoze je u vezi sa mogućim značajnim ekonomskih i finansijskim posledicama sankcija Evropske unije i SAD, navodi se u saopštenju.

Ipak, sankcije naročito EU, mogu da budu ograničene zbog trgovinskih i energetskih interesa Evrope, dodaje agencija.

Pogoršanje geopolitičke situacije već je dovelo do negativnih posledica po ekonomiju Rusije. Zbog toga S&P očekuje dalje usporavanje tempa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i pogoršao je prognozu za ovu godinu na 1,2 odsto, sa dva odsto prognozirana u decembru prošle godine. Prognoza rasta BDP za 2015. godinu je pogoršna na 2,2 odsto, sa tri odsto.

"Sa naše tačke gledišta, rast može biti i manje od jedan odsto, ako geopolitički rizici ne oslabe u skorije vreme", ukazuju analitičari S&P.

Naprotiv, ako privreda zemlja uspe da se izbori s teškoćama, finansijske rezerve će ispuniti očekivanja S&P, a proces prelaska na slobodne devizne kurseve se nastavi, prognoza može ponovo biti poboljšana na "stabilnu", navodi agencija.
XS
SM
MD
LG