Dostupni linkovi

Suci odbili izvođenje dokaza o Tomašici


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u slučaju protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića odbacilo je zahtjev haškog tužiteljstva za otvaranjem dokaznog procesa u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica, otkrivene u rujnu prošle godine.

„Raspravno vijeće smatra da zahtjev za ponovnim otvaranjem nije u interesu pravde s obzirom da je postupak u završnoj fazi, budući da bi se odgodio dovršetak procesuiranja.“, navelo je tročlano vijeće u svojoj odbijenici zahtjeva tužiteljstva.

Vijeće je u odluci spomenulo da je istraga grobnice Tomašica još uvijek u tijeku, tako da su dokazi nekompletni. Na to je u svom protivljenju otvaranja tužiteljevog slučaja upozoravao i optuženi Karadžić dodajući da tri od pet planiranih svjedoka tužiteljstva nisu spremni te da nalazi eshumacija nisu dovršeni.

Karadžić je izrazio i sumnju da je haško tužiteljstvo tek dobilo dokaze o Tomašici kada je grobnica pronađena prošle godine, tvrdeći da je ono znalo da su neki leševi već pronađeni u tom prijedorskom rudniku 2004.i 2006.godine.

S time se složilo i sudsko vijeće ističući da su iskapanja na lokalitetu vršila od 2001.do 2006.godine te da je do tada otkriveno otprilike 56 pokopanih pojedinaca. No bez obzira na to tužiteljstvo nije u optužbama navelo Tomašicu sve do rujna 2013.godine, kada je dokazni postupak optužbe u slučaju Karadžić već dovršen.

Podsjetimo suđenje Karadžiću za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i izvođenje međunarodnih promatrača za taoce u zadnjoj je fazi nakon što je i obrana i optužba izvela svoj slučaj. Sudsko vijeće bi uskoro trebalo službeno zaključiti slučaj nakon čega je ostalo za izvesti još završne riječi u postupku koji traje od kraja 2009.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG