Dostupni linkovi

Održan deseti Plenum građana Sarajeva


Karakteristika večerašnjeg desetog plenuma građana Sarajeva je zabrana njegovog održavanja u centralnoj sali Doma mladih u Centru Skenderija, u kojoj su održani dosadašnji plenumi.

Ovog puta učesnici su se sastali u drugom, neuslovnijem prostoru Doma mladih i nisu znali odgovor na pitanje ko i zašto im je zabranio dosadašnju salu niti čija je odluka o ustupanju alternativnog prostora.

Učesnici plenuma definisali su zahtjeve Skupštini Sarajevskog kantona, uz negodovanje više učesnika što se bore i za prava studenata a nemaju podršku studentskih organizacija niti njihovo značajnije učešće na svakodnevnim protestima građana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nekolicina je "branila" studente rekavši da ni ostali građani ne učestvuju u značajnijem broju već se za njihova prava bori praktično jedna grupa ljudi.

Večerašnji zahtjevi svrstani su u dva veća poglavlja. Prvo je zahtjev za vraćanje ugleda institucijama obrazovanja i povjerenja u njih a drugo - za potpunu depolitizaciju obrazovanih institucija na svim nivoima. Jedan od zahtjeva unutar tih poglavlja je uvođenje besplatnog školovanja "od vrtića do univerziteta".

Druga plenumska radna grupa definisala je u nekoliko poglavlja zahtjeve iz oblasti kulture. Tu je na prvom mjestu zahtjev za transparetno djelovanje resornog ministarstva u Kantonu Sarajevo, a na drugom - donošenje kulturne strategije i osnivanje vijeća za kulturu i umjetnost. Reforma rada javnih ustanova iz oblasti kulture je naredno poglavlje s više zahtjeva, a sljedeća su: revizija privatizacije javnih ustanova iz oblasti kulture, status samostalih umjetnika te plan očuvanja sedam institucija kulture koje su bez statusa.
XS
SM
MD
LG