Dostupni linkovi

Za koga je Šarić neugodan svjedok u Crnoj Gori


Avion sa Darkom Šarićem slijeće u Podgoricu
Avion sa Darkom Šarićem slijeće u Podgoricu
Kakve su posljedice hapšenja Darka Šarića? Da li će ovo hapšenje osim izvjesnih benefita u smislu kooperativnosti Crne Gore sa drugim bezbjednosnim službama, otkriti i rasvjetliti njegove veze sa dijelom finsnijske i političke elite u Crnoj Gori.

Osnovna poruka Vlade i njenih institucija nakon hapšenja optuženog narkobosa Darka Šarića je, da je tim potvrđena odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i sposobnost u rješavanju najtežih slučajeva.

Na učešću crnogorskih institucija u hapšenju narkobosa Darka Šarića, čestitali su kako evropski zvaničnici tako i Sjedinjene Države koji insistiraju na otkrivanju svih konekcija i pojedinosti.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović ocjenjuje da će od ove akcije imati benefita na planu evroatlantskih integracija:

“Svakako da nijedan aktivnost u skorije vrijeme nije imala i neće imati toliko uticaja kako na unutrašnjem planu tako i na regionalnom ali i u kontekstu evropskih i evroatlantskih integracija .Kada tako kažem mislim na to bez obzira koliki je bio procentualno učinak crnogorskih bezbjednosnih struktura u cijeloj ovoj akciji to je za njih jedan veliki plus i svakako da će imati vrlo pozitivne efekte na imidž Crne Gore kao države.Ujedno i na unutrašnjem i međunarodnom planu skida se jedan dio da kažem uslovno hipoteke koju su kroz sredstva javnih informisanja plasirale opozicione strukture Crne Gore o povezanosti određenih struktura Đukanovićeve vlade sa Šarićevim kartelom.”

Nakon Šarićevog hapšenja otvoren je niz pitanja koja zahtjevaju odgovor: kako je Šarić ilegalno nestao iz Crne Gore pred dostavljanje interpolove potjernice, da li je i s kim od političara i biznismena bio u kontaktu, koje sportske klubove i od kog novca je finansirao, da li je finansirao političke kampanje vladajuće partije po sjeveru Crne Gore, kako se našlo Šarićevo ime na listingu telefonskih poziva nekadašnjih ministara Igora Lukšića i Milana Roćena, da li je i u koja preduzeća je Šarić ulagao novac od kriminalnih aktivnosti?

Uz to, nejasno je kako je kao bezbjednosno interesantna osoba svojevremeno Šarić dobio garancije za dobijanje crnogorskog državljanstva, te zašto je jedan od njegovih najbližih saradnika Goran Soković najprije uhapšen, a onda pušten nakon čega mu se gubi svaki trag.

Ovo su samo od nekih pitanja koja čekaju odgovor.

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović član odbora za bezbjednost iz SNP-a očekuje rasvjetljavanje ovih pitanja:

“Da ne govorimo o tome da je ta osoba imala brojne privredne aktivnosti, takođe u sportu, ulaganje milionskih iznosa pa se logično nameće pitanje gdje je i šta su radili nadležni državni organi koji se bave pitanjem otkrivanja pranja novca i tako dalje . Mnogo se pitanja nameće . Potpuno je jasno da sve te aktivnosti i ti detalji nijesu mogli da prođu bez snažnog uporišta Šarića kod vlasti u Crnoj Gori ,ili dijela vlasti ili pojedinaca koji su mu bili od ruke.“

Hapšenje Darka Šarića neće imati mnogo smisla ukoliko se do kraja ne rasvjetle njegove veze sa visokim javnim funkcionerima. Prethodnih nekoliko godina se pokazalo da je Šarić imao formalne i neformalne veze kaže Dejan Milovac iz MANS-a:

“Njegove kompanije su bile firme sa kojima je država sklapala ugovore i bio je učesnik na javnim tenderima i tako dalje. Ono što definitivno očekujemo da će da se desi ako suđenje zaista bude pravično jeste da Darko Šarić progovori o svojim vezama sa visokim funkcionerima u Crnoj Gori i u tom smislu samo hapšenje Darka Šarića jeste jedan pozitivan pomak. Ukoliko se to ne desi, Crna Gora i dalje ostaje zarobljena i nedorečena sa svim tim zankovima pitanja koji će ostati da vise ukoliko Šarić ne bude govorio o tome ko mu je omogućio da sve ovo vrijeme nesmetano posluje u Crnoj Gori . Iako se sada pokušava da se uloga Crne Gore umanji , da se na neki način operu biografije visokih funkcionera u Crnoj Gori, odgovornost države postoji i samo hapšenje ponavljam neće imati nikakvog smisla ukoliko njegova posljedica ne budu hapšenja visokih zvaničnika u Crnoj Gori.“

I evropski parlamentarac Jelko Kacin je za radio Antena M ove dileme opisao na sljedeći način:

“Slučaj Šarić je vrh sante leda, koji viri iz vode, to može da pluta, postoji ogroman volumen ispod nivoa, to treba da izađe na vidjelo, tako da tu ima još izazova.”

XS
SM
MD
LG