Dostupni linkovi

Bevanda:Stabilnost BIH ključna za Balkan i Evropu


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas da je stabilnost BiH centralno pitanje stabilnosti Balkana i jedno od glavnih pitanja stabilnosti Evrope, zbog čega BiH više ne treba nuditi polovična rješenja i specijalni status.

Prema njegovim riječima, BiH se nalazi u najsloženijim političkim prilikama od Dejtona do danas, ali i u najvećoj prilici da provede institucionalnu i teritorijalnu ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih svojih građana.

"Na tom putu nas raduje stav Evropske komisije koja je potvrdila da evropska perspektiva BiH zavisi od obezbjeđivanja institucionalne ravnopravnosti", rekao je Bevanda u obraćanju na Rose-Roth seminaru o sigurnosti u Sarajevu i dodao da je to znak da se BiH kreće u pravom smjeru i da može očekivati podršku na tom putu.

On je istakao da u BiH postoji svijest da se zemlja ne može priključiti EU i tako prikriti postojeće suprotnosti, kontroverze i slabosti uređenja.

"Zbog toga pozdravljamo svaku ideju o drugačijem pristupu EU prema ispunjenju preostalih uslova s ciljem što skorijeg okončanja mandata visokog predstavnika, dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i početak pregovora za ulazak u Uniju", dodao je Bevanda.

Predsjedavjući Vijeća ministara odsjetio da je za otvaranje pristupnih pregovora sa EU potrebno da u BiH bude provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić- Finci" i uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije koji mora poštovati ustavnu strukturu i sve nivoe vlasti BiH.
XS
SM
MD
LG