Dostupni linkovi

Misija EU za ekspertsku provjeru stiže u Podgoricu


Misija za ekspertsku provjeru /Peer Review mission/ Evropske komisije danas dolazi u Crnu Goru da bi procijenila napredak u oblastima reforme pravosuđa, suzbijanja korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala i ljudskih prava.

"Od 17. do 21. marta i od 7. do 11. aprila šest nezavisnih eksperata zemalja članica doći će u Crnu Goru radi seta `Pir rivju misija`. Stručnjaci će biti u pratnji osoblja Evropske komisija sa sjedištem u Briselu, kao i osoblja Delegacije EU u Podgorici", saopštio je portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

Stano je naveo da će misije pokriti oblasti reforme pravosuđa, sprečavanja korupcije, suzbijanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, kao i oblast ljudskih prava.

Tim povodom stručnjaci će se sastati sa predstavnicima relevantnih crnogorskih institucija i organizacija civilnog društva.

Stano je istakao da će fokus biti na sistemskim problemima u oblasti kontrole političkih partija i finansiranja izborne kampanje u vezi sa pravnim okvirom koji uključuje i nedavne amandmane i kapacitete za implementaciju i praksu.

Prema njegovim riječima, nalaz misija vodiće prema procjeni napretka u pokrivenim oblastima, naročito s ciljem pripreme izvještaja o napretku 2014. godine.
XS
SM
MD
LG