Dostupni linkovi

Kupari se vraćaju u život


Bivši Hotel Grand u Kuparima
Bivši Hotel Grand u Kuparima
Jedan od zanemarenih i zapuštenih dragulja hrvatskog turizma, nekadašnji vojni turistički kompleks Kupari u Župi Dubrovačkoj, vraća se u život. Na prvom neobavezujućem natječaju za davanje Kupara u koncesiju pojavilo se šest ponuda, a u Župi Dubrovačkoj nadaju se da će na drugom obavezujućem natječaju biti i zvučnijih imena.

Šest se interesenata javilo na prvi neobavezujući natječaj za 99-godišnju koncesiju za 15 hektara nekadašnjeg vojno-turističkog kompleksa Kupari I sa pet hotela na samoj obali, sa preko 1.600 kreveta.

Do rata Kupari su imali i do osamstotinjak zaposlenih u punoj sezoni, a na godinu se bilježilo i po milijun i po noćenja, međutim hotelski kompleks je ozbiljno devastiran od strane JNA i crnogorskih rezervista tijekom početkom rata, a onda je 20 godina bio prepušten polaganom propadanju.

Ukupna investicija u Kupare I procjenjuje se na dvjestotinjak milijuna eura, a na lokaciji je predviđena izgradnja ili obnova hotelsko-turističkog kompleksa kapaciteta najviše 1.500 kreveta.

Na natječaj su se javili „Karisma Hotels Adriatic“, iza kojih stoji hrvatski poduzetnik Ivica Todorić, ali i travel agencija „TUI“, zatim „Valamar poslovni razvoj“ grofa Georga Eltza, dvije ruske kompanije, turska „Rixos“ grupa i udruga ratnih veterana Hrvatske ratne mornarice „Mir“.

Dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji ima turističkog iskustva, pozdravlja raspisivanje natječaja i dolazak prvih zainteresiranih:

Kupari danas
Kupari danas
„Mislim da je dobro da su se javile tvrtke koje su snažne. Nama je također važno da uvjeti natječaja – koje trenutno ne znamo – budu korektni i da tu doista dođe do pravog koncesionara. Kapaciteti koji su tamo predviđeni trebaju biti visoke kategorije i sigurno je – ukoliko se sve realizira prema planu – da će to biti dodatni kvalitetni doprinos turizmu na ovom dijelu Jadrana", konstatira župan.

Dobroslavić kaže kako je dio razloga što se u oživljavanje Kupara ušlo tek sada bio i vrlo kompliciran posao raščišćavanja pitanja vlasništva zemljišta i geodetskih podloga, bez čega se ne može u natječaj za koncesiju.

Predsjednica Hrvatske udruge turističkih pisaca i novinara u Turizmu Tina Ćubrilo za naš radio kaže kako je dugotrajnim odlaganjem početka obnove Kupara mnogo toga propušteno i izgubljeno:

„A zašto se čekalo – to je zbilja mnogima enigma! Ja mislim da je manjkao netko da kaže 'Klik! Sada to moramo napraviti!' Jednostavno da se stavi kao prioritet i da se to više pokrene. Jer se to zbilja nateže 20 godina!“, naglašava Tina Ćubrilo.

Ovo je i posredni kompliment Vladi, a posebno ministru turizma Darku Lorencinu, koji je kao stranački kadar Istarskog demokratskog sabora došao na ovu funkciju, nakon što je njegov prethodnik, IDS-ovac Veljko Ostojić, odletio zbog protivljenja projektu golfa na Srđu.

Međutim, najzadovoljniji su u općini Župa Dubrovačka, gdje se kompleks Kupari i nalazi. Koja su očekivanja od obnove Kupara načelnika Općine Silvija Nardellija?

„U svakom slučaju, značajan broj radnih mjesta, i to – rekao bih – značajnih ne samo za našu općinu, nego i puno šire, za cijelu županiju. A to će značiti i ogromne prihode koji će se slijevati ne samo u državni, nego i u općinski proračun od raznih pristojbi", kaže načelnik.

Nardelli kao da je malo razočaran što u prvom krugu ponuda nije bilo nekih zvučnih imena svjetskog hotelijerstva, ali ne gubi nadu da će se ipak pojaviti kada priča krene za ozbiljno:

„Možemo u drugom krugu očekivati i neke nove investitore koji će se javiti i dati svoje obavezujuće ponude, a možda se netko od ovih koji su sada dali neobavezujuće ponude neće ni javiti u drugom krugu, dakle – praktično sve je otvoreno!“

Očekuje se da će obavezujući natječaj za 99-godišnju koncesiju na Kupare biti raspisan u kasno proljeće.

Inače, u Hrvatskoj se očekuje da će ovogodišnje investicije u turizam – bez Kupara i Brijuna – biti oko 410 milijuna eura. Prošle godine ona su iznosila oko 230 milijuna eura.
XS
SM
MD
LG