Dostupni linkovi

Tužilaštvo da ispita zašto stečajni upravnik KAP-a ignoriše parlament


Kombinat aluminijuma Podgorica.
Kombinat aluminijuma Podgorica.
Iako su prošle dvije sedmice od kada je stečajni upravnik podgoričkog Kombinata aluminijuma odlučio da prihvati jedinu ponudu za prodaju imovine KAP-a za 28 miliona eura koju je dostavio nikšićki biznismen Veselin Pejović, Skupština još uvijek nije dobila taj dokument. Zbog toga je predsjednik parlamenta pozvao Vrhovno državno tužilaštvo da reaguje.

Pošto je za donošenje konačne odluke o prodaji imovine KAP-a, shodno nedavno usvojenom Zakonu o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, neophodna potvrda Skupštine, dio parlamentaraca u postupanju stečajnog upravnika KAP-a, Veselina Perišića vidi ignorisanje parlamenta i kršenje zakona koje bi trebalo da preispita Državni tužilac.

Postupanje stečajnog upravnika Veselina Perišića, tokom skupštinske sjednice, u pitanje je prvo doveo funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović citirajući Perišićeve riječi da odluka o prodaji imovine KAP-a "postaje konačna i pravosnažna, a šta će biti dalje i da li će ona ići u parlament na odobravanje, zavisi od sudbine Zakona o čijoj ustavnosti bi trebalo da odlučuje Ustavni sud".

Damjanović je smatrao da takav Perišićev stav zaslužuje najmanje poziv u parlament kome bi trebalo da objasni svoje postupke, što je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić odbacio.

"Ne smijemo da preuzimamo dužnosti drugih organa, a na nama je da sačekamo da oni odrade svoj posao", rekao je Krivokapić koji ipak nije oklijevao da iskaže svoj stav o činjenici da stečajni upravnik Veselin Perišić do sada parlamentu nije dostavio odluku iako je donio prije petnaest dana.

“Namjere stečajnog upravnika su po mom skromnom pravničkom mišljenju posao za državnog tužioca. Postoji opasnost od nastajanja velikih šteta po državu Crnu Goru jer se radi o desetinama miliona eura imovine koja najmanje toliko vrijedi.”

Dio poslanika iz opozicije i manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije koju predvodi upravo predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, a koja po ovom pitanju nije u saglasju sa koalicionim partnerom Demokratskom partijom socijalista, u činjenici da stečajni upravnik Veselin Perišić odluku drži u fioci i ne dostavlja je parlamentu vrši svojevrsnu opstrukciju parlamenta kojom on, bez prava na to, kupuje vrijeme za Demokratsku partiju socijalista premijera Mila Đukanovića koja očekuje da Ustavni sud obori Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, čime bi se osujetila mogućnost da opozicija i SDP spriječe prodaju imovine KAP-a.

Branko Radulović
Branko Radulović
“Ono što je rekao gospodin Krivokapić nije ništa novo samo što nije u pitanju niti stečajni sudija niti stečajni upravnik, niti ministar. Nije u pitanju niko drugi do ličnost oko koje se vrti cijela Crna Gora i sva ekonomska i politička dešavanja, kao i situacija u KAPu a ta osoba se zove Milo Đukanović”, kaže potpredsjednik Parlamenta i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Branko Radulović.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić koji u četvrtak nije odgovarao na telefonske pozive, oglasio se saopštenjem u kom kaže da "odluka o prihvatanju ponude Uniproma (nikšićkog biznismena Veselina Perišića) na tenderu za imovinu KAP-a ne znači da je prodaja realizovana, jer je to samo jedna od prethodnih faza u stečajnom postupku", odnosno, da je ta "stečajni upravnik još ne raspolaže sa svim informacijama o ispunjenosti uslova od kojih zavisi konačan stav ponudjača da li će ostati pri svojoj ponudi".

U međuvremenu je, pored parlamentaraca, reagovala i NVO MANS koja je podnijela krivičnu prijavu zbog nezakonite prodaje imovine KAP-a, na kojoj su se našla imena premijera Mila Đukanovića, ministra ekonomije Vladimira Kavarića i stečajnog upravnika Veselina Perišića.

Advokat NVO MANS, Veselin Radulović smatra da je poziv predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića da Tužilaštvo ispita postupke stečajnog upravnika Veselina Perišića apsolutno na mjestu s tim što, po njegovom mišljenju, držanje zakona u fijoci nije jedini razlog.

“Stečajni upravnik je sebi dao za pravo da komentariše da je KAP zahvalan potrošač električne energije i da bi trebalo obezbijediti po svaku cijenu da on nastavi rad i proizvodnju .Dakle, ono što je zadatak stečajnog upravnika prema Zakonu o stečajnom upravniku jeste da prvenstveno brine o interesima povjerilaca . Proglašen je bankrot i zakon dozvoljava mogućnost prodaje pravnog lica u stečajnom postupku ali je nedopustivo da se stečajni upravnik bavi tim temama i da uopšte razmatra neku ponudu u kojoj je bilo potpuno nezakonitih elemenata u smislu subvencija i nekih povoljnosti koje se tiču ispunjavanja obaveza dažbina prema državi.”

Potpredsjednik Skupštine Branko Radulović smatra da za izlazak iz pat pozicije nije dovoljna reakcija Tužilaštva, već šire društveno-političke promjene.

“Sve na žalost zavisi od političke volje i političkih snaga .Ništa se neće desiti ukoliko se tektonski ne promijeni odnos političkih snaga, ukoliko ne dođe do političke krize neće se uvažavati ni skupština, ni zakoni, niti institucije. Ništa se neće uvažavati osim interesa Đukanovića i njegovog lobija. Samo bih volio da gospodin Krivokapić napokon izazove političku krizu kako bi u istinu došli do nečega što je održivi razvoj i nečega što je nezavisnost institucija.”
XS
SM
MD
LG