Dostupni linkovi

Danas sednice Skuptina optšina na severu KosovaSednice skupština opština u severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, na kojima bi trebalo da budu usvojeni statuti i simboli opština, zakazane su za danas u 17 časova.

Koordinator Upravljačkog tima Zajednice srpskih opština i gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović je objasnio da se statuti skupština opština međusobno razlikuju, ali da su usaglašeni po pitanju pečata, na kome je tekst za sve opštine isti: u prvom redu piše "Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN", u drugom redu je ime opštine, a u sredini grb opštine.

"Usvajanjem Statuta i simbola skupština opština stvoriće se svi tehnički uslovi za formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Jablanović.

"Priština nije izmenila svoje zakonodavstvo koje reguliše tu materiju, to jest u Ustavu Kosova ne postoje zakoni koji regulišu organizaciju takve zajednice, a u Briselu je dogovoreno da Statut i Zajednica srpskih opština bude u skladu sa zakonima Kosova i evropskim standardima", rekao je Jablanović.

On je dodao da "ne postoji zakonski okvir na osnovu koga bi se napisala preambula Statuta o formiranju ZSO".
XS
SM
MD
LG