Dostupni linkovi

Jatsenjuk u Vašingtonu, G7 vrši pritisak na Putina


Arsenij Jatsenjuk i Barak Obama u Vašingtonu
Arsenij Jatsenjuk i Barak Obama u Vašingtonu
Ukrajinske vlasti objavile da neće pokušati da spriječe otcjepljenje Krima jer se plaše ruske vojne intervncije na istoku zemlje. U međuvremenu intenzivirane diplomatske aktivnosti: G7 vrši novi pritisak na Putina, a Jatsenjuk stigao u Vašington. Na Crnom moru preko puta Krima vojni manevri SAD, Rumunije i Bugarske.

Američki predsjednik Barack Obama u Vašingtonu je ukrajinskom premijeru Arseniju Jatsenjuku rekao da će SAD stajati uz Ukrajinu u naporima da očuva teritorijalni integritet i suverenitet.

Jatsenjuk je kazao kako se Ukrajina "nikada neće predati" Rusiji, te da je Kijev i dalje spreman za razgovore sa Moskvom.

U četvrtak će se Jatsenjuk obratiti Ujedinjenim nacijama.

Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov u srijedu je izjavio da ukrajinska vojska neće intrervenisati na Krimu da bi spriječila njegovo pripajanje Rusiji, jer se odlučila da štiti svoju istočnu granicu od eventualne ruske intervencije.

"Ne možemo se vojno angažovati na Krimu, jer bi tako ostavili nezaštićenu istočnu granicu Ukrajine, a ruska vojska na to računa", rekao je Turčinov za AFP.

Ponovio je da ruski zvaničnici i dalje odbijaju direktne pregovore sa zvaničnim vlastima u Kijevu.

Na međunarodnom planu, uoči referenduma koji proruske krimske vlasti drže u nedjelju, žive diplomatske aktivnosti.

A G7, grupa najrazvijenih svjetskih ekonomija, kako je rekao predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso, traži od Rusije da zaustavi aneksiju ukrajinskog regiona Krim.

„Pozivamo Rusku Federaciju da obustavi sve akcije usmjerene ka aneksiji ukrajinske autonomne republike Krim“, rekao je Barroso u Evropskom parlamentu u Strazburu.

"Predlagali smo Rusiji mogućnost direktnih razgovore putem rapoloživih međunarodnih mehanizama, uključujući i mogućnost kontakt grupe, uz puno poštovanje načela jedinstva, suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Do sada, na žalost, kao što znate, bez uspjeha", kaže Barroso i dodaje:

"Ako smisleni pregovori ne počnu u roku od narednih nekoliko dana i ne proizvedu rezultate unutar ograničenog vremenskog okvira, to će izazvati dodatne mjere. Dalje pogoršanje situacije može dovesti do dalekosežnih posljedica, koje, ja se iskreno nadam, možemo izbjeći. "

Barroso je najavio dodatnu finansijsku pomoć za Kijev.

"Mogu najaviti da će Evropska komisija predložiti iduće sedmice, 19. marta, makrofinansijsku pomoć za još milijardu eura. To će našu ukupnu makro-inansijsku pomoć povećati na 1,6 milijardu eura."

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je u intervjuu za BBC rekao da Rusija "krade Krim" od Ukrajine, i da su stoga veze EU sa Rusijom došle u opasnu zonu.

Komentator BBC-a Mark Mardell u srijedu procjenjuje da će sljedećih nekoliko dana biti kritično za diplomatsko rješenje krize u Ukrajini i zaključuje: "Izgleda da nema previše nade".

A na terenu su proruske snage na poluostrvu saopštile da su avionski letovi za Krim odgođeni do 17.marta, kako bi se, prema riječima zamjenika regionalnog premijera Rustana Temirgalijava, "spriječio dolazak provokatora".

Vojni posmatrači OSCE-a saopštili su da imaju dokaze da vojska Ruske Federacije drži pod kotrolom pojedine putne pravce na Krimu i blokira ih. Krim je praktično odsječen od ostatka Ukrajine od kada ga ruske snage drže u izolaciji.

Sa druge strane, preko puta Krima na kojem je stacionirana ruska Crnomorska flota, zajedničke vježbe počinju bugarske i rumunske pomorske snage sa američkim. SAD su saopštile da su vježbe bile planirane prije krize u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG