Dostupni linkovi

Srbija: Konvencija o genocidu se ne može primijeniti na SRJ


Na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, srbijanski pravni tim nastavio je osporavati tužbu Hrvatske za genocid protiv države Srbije.

Njemački profesori prava Andreas Cimerman i Kristijan Tams izložili su sudijama tezu srbijanskog pravnog tima – kako Međunarodni sud pravde nije nadležan za hrvatsku tužbu budući da Srbija ne može biti odgovorna za zločine koji su se dogodili prije njezinog osnivanja kao države, odnosno 1992.godine , kada je stvorena Savezna Republika Jugoslavija.

Profesor Cimerman je hrvatsku tužbu okarakterizirao kao retroaktivnu, budući da se većina incidenata iz optužnice dogodila 1991.godine. Prema njegovoj argumentaciji, Srbija kao država tada nije bila vezana međunarodnim pravilima, između ostalih i Konvencijom o genocidu.

Srbijanski pravni tim osporavao je tvrdnje hrvatskog tima – kako je Srbija kao nasljednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nasljedila i obveze Konvencije o genocidu. Također profesor Tams je od sudaca zatražio da se ne obaziru na tvrdnju hrvatskog tima – da bi nekažnjavanje genocida zbog pravnog vakuma na koji se Srbija poziva – poslalo poruku da se zločini mogu počiniti nekažnjeno prilikom stvaranja ili raspada država.
XS
SM
MD
LG